Let the spotlight shine on true home-bred design talent from Bali [2]

Continued from my previous blog post, here’s a peek into Yoka Sara‘s talent, via his partial portfolio, like this splendid dwelling he designed for Italian businessman Alberto Agazzi called Kayu Aga. Yoka’s flair for using natural materials, like bamboo (in overall building materials), recycled timber (for table tops and other use), and rough stones (used throughout the project, both in the exterior and interior) is exemplary; as well as his consistent ode to Balinese social fabric, stemming from the layout and design of traditional Balinese houses that sets his design apart, giving it a unique identity.

Architects: Yoka Sara International
Location: Canggu, Indonesia
Client: Alberto Agazzi
Project year: 2009
Photographs: Yoka Sara International

Yoka Sara’s artistic flair is immediately apparent in the Kayu Aga House designed for Italian businessman Alberto Agazzi. The reasoning behind the plan form of the house is initially elusive. The compound essentially consists of a carport and three orthogonal sleeping pavilions located in the four corners of the site. Occupying the center is a two-story pavilion containing the principal living/dining facilities, with an elevated studio at first floor and a verdant roof garden. The central pavilion has a delightful oval staircase with bamboo balustrade rising from an elliptical pond. Each of the sleeping pavilions has a private garden court with a terrace and an outdoor bathroom, and the routes to the center are differently choreographed.

There appears to be underlying rationale derived from a traditional Balinese compound, where family activities are assigned to different pavilions, but any resemblance to the traditional form is subverted by what at first sees a random arrangement of sinuous curved walls that serve to unify the various elements but simultaneously to separate the activities.

Yoka Sara’s conceptual sketches provide insight into the design process and clarify the purpose of the walls. The site is divided into four layers from west to east, expressed as slightly radiuses line, the first layer being a physical barrier to the noise from the road that runs along the western boundary. The barrier takes the form of a high wall and the service functions of the house tucked into the northeast corner of the site. The second layer is the “west lawn” that distances the main pavilion at the center of the plan from the noise source. The third layer is the linear structure of the central pavilion, with its elevated studio and roof garden, and the final layer, the “east lawn” between the central pavilion and the swimming pool. Notes in the margin of the architect’s sketches dispel the notion that the layering is random for there is a distinct hierarchy of privacy and formal zoning of uses.

Kayu Aga / Yoka Sara International © Yoka Sara International

Inspiration: Arch Daily

About dianhasan

Brand Storyteller, Travel Writer, Speaker, Creative Writer & Thinker - avid observer of randomness in everyday life - Sustainable Business, Eco Matters, Sustainable Urban Issues, Architecture, Heritage Conservation, Innovation & Brand-Strategy, Cross-Cultural Communications, Travel, Tourism & Lifestyle.
This entry was posted in Architecture & Design, Bali, Indonesia, Innovation & Brand Strategy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s